rendement zonnepanelen verbeteren

Rendement op zonnepanelen verbeteren met een wit dak

 

Rendement Monofacial Zonnepanelen verbeteren

Enkelzijdige zonnepanelen (mono-facial) hebben het hoogste rendement bij een lage omgevingstemperatuur.
Zonnepalen verliezen aan rendement door hoge absorptie en warmte afgifte van zwarte dakbedekking.
Voor iedere 10 graden C. temperatuurstijging daalt de stroomopbrengst met ongeveer 5% (bron: Milieu Centraal).

Door de verlaagde omgevingstemperatuur van een Cool Roof door de hoge reflectie, functioneren zonnecellen beter waardoor de efficiëntie hoger wordt. Het verschil in stroomopbrengst tussen zonnepanelen (mono-facial) op zwarte daken en witte daken kan oplopen tot 15% rendement op basis van de verlaagde omgevingswarmte. Daarnaast zorgt de lagere temperatuur ook voor minder slijtage van het zonnepaneel, die daardoor een langere levensduur heeft.

Rendement Bifacial Zonnepanelen verbeteren
Standaard enkelzijdige zonnepanelen kunnen alleen aan de voorkant licht vangen. Dubbelzijdige (bifacial) zonnepanelen vangen ook licht op aan de achterzijde en zetten dit om in elektriciteit. Zo kan ook strooilicht en diffuus licht aan de achterzijde benut worden (Bron: TNO).

Tweezijde zonnepanelen hebben naast het gunstige effect van een lage omgevingstemperatuur, het hoogste rendement op hoge albedo-daken. Dit zijn daken die het zonlicht sterk reflecteren, d.w.z. een Cool Roof of ‘wit’ dak, waardoor het zonlicht + omgevingslicht de achterzijde van het zonnepaneel bereikt.

(Bron: LG Energy)

In opdracht van Cool Roof Coatings heeft ECN-TNO energieopbrengst berekeningen uitgevoerd voor zonnepaneelsystemen op platte daken met (zwarte) laag albedo daken en (witte) Cool Roof hoge albedo daken uitgevoerd met de Cool Roof Coatings siliconen versie ‘CRC-PV-3502‘.

ECN-TNO testresultaat: door toepassing van de doorontwikkelde CRC-PV-3502 siliconen dakbedekking zijn de energie meeropbrengsten voor bificial zonnepaneelsystemen +15% en +17% t.o.v. plaatsing op zwarte laag albedo daken /
t.o.v. monofacial zonnepaneelsystemen.