dakrenovatie bedrijfspand

Dakrenovatie bedrijfspand met GE siliconen dakbedekking

 

Dakrenovatie van EPDM, kunststof of bitumen dakbedekking van uw bedrijfspand, uitgevoerd op de traditionele manier is een kostbare, tijdrovende en brandgevaarlijke aangelegenheid. Alle oude dakbedekking moet veelal eerst verwijderd en afgevoerd worden voordat er nieuw dakbedekkingsmateriaal aangebracht kan worden. Denk hierbij ook aan de oplopende kosten voor de verwijderingsbijdrage van bitumen, arbeidsloon voor de verwijdering & afvoer en bijv. kosten van hoogwerkers / kranen om nieuw dakbedekkingsmateriaal op het bestaande dak te plaatsen.

Bovenop de risico’s van condensvorming en onthechting tussen 2 lagen (EPDM over Bitumen), is er ook het brandrisico bij het ‘open vuur’ branden van bitumen dakbedekking en/of met zeer hoge temperatuur föhnen, soms tot wel 1000 graden.

Brandgevaar bij combinatie polystyreen dakisolatie (EPS) en zonnepanelen
Schadestatistieken van de combinatie van EPS-dakisolatie met zonnepanelen doet verzekeraars steeds vaker besluiten om daken met deze combinatie niet (meer) te verzekeren vanwege verhoogd brandgevaar.

‘Alhoewel het Bouwbesluit uit 2012 wel eisen stelt over de brandwerendheid van de totale dakopbouw, stelt het geen eisen voor de brandwerendheid van materialen (zoals dakisolatie) die zich onder de buitenste daklaag bevinden.
De verdenking is dat problemen onstaan wanneer een stekker (connector) van het ene merk verbonden worden met een contrastekker van het andere merk (cross mating). Dit kan leiden tot overgangsweerstanden, interne vlambogen, warmteontwikkeling en uiteindelijk brand.’  (Bron: TNO rapport ‘Brandincidenten met fotovoltaïsche (PV) systemen in Nederland.)

Cool Roof Coatings biedt brandveilige oplossingen voor EPS-daken en zonnepanelen (PV-systemen)
Om oplossingen te bieden voor EPS-daken die PV-systemen willen toepassen, heeft Cool Roof Coatings de werkgroep ‘EPS-PV’ opgericht, waarin innovatieve partijen hun kennis, producten en technieken delen om tot brandveilige oplossingen te komen die door verzekeraars geaccepteerd kan worden (o.a. Allianz).

Door toepassing van innovatieve productcombinaties biedt Cool Roof Coatings nu meerdere direct uitvoerbare oplossingen aan om PV-systemen mogelijk te maken op EPS-daken met acceptatie van verzekeraars !

Maar liefst 80 procent van alle dakbranden ontstaan tijdens dakonderhoud. Vooral reparaties aan dakranden en dakdoorvoeren zijn riskant. Want die brengen de vlam van de brander sneller in contact met isolatiemateriaal.

ABN AMRO Verzekeringen

… de definitie van open vuur (NEN 6050) is zichtbare vlammen of vonken. Maar dat is te simplistisch. Een hoge temperatuur veroorzaakt brand. Dat je geen vlammen of vonken ziet, betekent niet dat er geen risico is op brand. Ook hete lucht kan voor brand zorgen.

“Koud appliceerbare producten, bieden dus logischerwijs uitkomst om brand te voorkomen.” – Stedebouw & Architectuur

Arno Bron

Bouwtechnisch adviseur, VEBIDAK

Brandvrij werken door Airless ‘koud’ gespoten installatie

 

Siliconen dakbedekking wordt rechtstreeks ‘koud’ – zonder open vuur –  over bestaande geprofileerde metalen dakplaten, EPDM, PVC, TPO of bitumen dakbedekking gespoten en resulteert in een naadloos, zeer elastisch membraan (542% !).
GE Enduris herstelt en stopt de veroudering van de onderliggende oude dakbedekking, die ook niet meer verwijderd hoeft te worden.

Nadat de oude dakbedekking grondig gereinigd is, worden er Pre-Approval Warranty inspecties uitgevoerd in combinatie met adhesie-testen die gedocumenteerd worden voor het GE Garantie dossier. Vervolgens worden alle door-afvoeren, naden, HWA’s en eventuele scheuren voorbewerkt met GE Enduris. Als laatste stap wordt er in één laag onder ca. 300 bar de toplaag gespoten volgens de juiste laagdikte conform gekozen GE garantieperiode: 15, 20 of 25 jaar.

GE Enduris 3500 is permanent bestand tegen stilstaand water – in tegenstelling tot coatings op waterbasis – en hierdoor zeer geschikt voor dakrenovatie van platte daken met een slechte afwatering, minimaal afschot en plasvorming (wateraccumulatie).

Dakrenovaties met GE Cool Roof siliconen zijn duurzamer, brandveilig, efficiënter en resulteert in de langste levensduur!